Sayfalar

24 Ağustos 2010 Salı

Karadeniz'in benzersiz yemeği etli karalahana sarması



karalahana sarması




karalahana (pancar) sarması malzemeleri:

  • 30 yaprak karalahana
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • kaynamış su
  • 1 çay bardağı su
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 3 baş kuru soğan
  • 250 gr kıyma
  • bir parça kemikli et
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, pul biber, kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı doğranmış maydanoz
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

etli karalahana sarmasının yapılışı:

Büyük  bir tencerenin yarısına kadar su doldurup ateşe koyup kaynatalım. Lahanaların sap kısımlarını biraz kesip demetleri ayıralım, yaprakları teker teker yıkayalım. Daha sonra kaynayan suya yıkamış olduğumuz yapraklarının tamamını atalım ve  koyar koymaz yaprakları kevgirle alt üst edelim.Karalahananın sapları ezilmeye başlayınca kevgirle kaynar sudn çıkarıp soğuk suya bırakalım ve tekrar süzelim. Karalahanalar soğurken 1,5 su bardağı pirinci iyice yıkayalım, 3 adet soğanı ince ince doğrayalım. iç malzemelerinin tamamını sırasıyla ilave ederek geniş bir kapta karıştıralım.Bir tavaya kıymayı koyup biraz kavuralım ve karıştırdığımız malzemeleri de tavaya ekleyip 1 çay bardağı su ilave ederek suyunu çekinceye kadar karıştıralım. Soğuyan her bir yaprağı uzunlamasına ortadan ikiye ayıralım ve avucunuzun ortasına alıp  yaprakların içine birer tatlı kaşığı iç malzemeden koyalım. Yaprakların kenarını kapatıp üçgen olacak şekilde saralım.
Geniş ve düz bir tencerenin dibine bir parça kemikli et koyalım. Sardığınız dolmaları tencereye dağınık bir biçimde yerleştirelim. Dolmaların üzerine yarım çay bardağı sıvıyağı gezdirelim, en üste tencerenin genişliğinde bir tabak kapatın ve dolmaların hizasında  kaynamış su ekleyin.Karalahananın salçasını ve tuzunu da ekleyip ağzını kapatıp yüksek ateşe koyun. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve pirinçler yumuşayana kadar pişirelim.Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder